2011. szeptember 12., hétfő

Az Orbán-kormány intézkedése csődhöz vezethet/The Orbán Cabinet’s Decision Can Lead to Crisis

Az Orbán-kormány intézkedése csődhöz vezethet

A kormány a mai napon eldöntötte: a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetik a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kell viselniük.

A kormány fenti döntésével egyoldalúan a bankszektort teszi felelőssé a frankhitelek megdrágulásáért, vagyis szinte kizárólag velük fizetteti meg a piaci és a kabinet által meghatározott árfolyamszint különbségéből adódó veszteséget. Holott a hitelfelvétellel kapcsolatos döntést végső soron az azt felvevők hozták meg, a felelősségben így a hitelfelvevőknek is osztozniuk kellene. Ez az intézkedés azt jelenti, hogy a lényegében már most, az Európában aránytalan mértékű különadó miatt is veszteséges magyar bankok elvesztik a tőkéjüket, aminek nyomán évekig képtelenek lesznek adó fizetésére. A lépés nyomán jelentősen csökken a pénzintézetek hitelezési képessége is, aminek az árát a magyar vállalkozások és magánemberek is megfizetik. A kabinet társadalmilag is igazságtalan törvényt kíván elfogadtatni, mert a) azt a többséget is sújtja, amely nem vett fel devizahitelt és b) aki már a törlesztő részletet sem tudja fizetni, az nem tudja visszafizetni az egész hiteltartozását sem. Vagyis Orbánék a jómódúakat segítik, akik nem szorulnak segítségre, a szegényeket pedig nem.

Az egyértelműen bankellenes kormánydöntés a pénzügyi szektort lehetetlen helyzetbe hozza. A fenti következmények miatt könnyen előállhat az, hogy a betéteseknek megrendül a bizalma a bankszektorban, megrohanják a pénzintézeteket, mert pénzüket nem érzik ott biztonságban—ez pedig nem más, mint csőd.

Bankok és az általuk nyújtott hitelek nélkül nincs vállalkozás, nincs fejlődés. Egy-egy kormányzati intézkedés előtti szakmai és társadalmi egyeztetés, vagyis konszenzuskeresés nélkül nincs demokrácia. Márpedig most ez történik: se egyeztetés, se reális lehetőség a normális hitelezési feltételek megteremtésére. A kormány kapkodó, igazságtalan és részrehajló döntése az országot könnyen a tönk szélére sodorhatja.

***********************

The Orbán Cabinet’s Decision Can Lead to Crisis

Today the government made a decision whereby people can pay back their entire debt at a fixed rate of 250 HUF/EUR and 180 HUF/CHF , and all the costs of the transactions are paid by the banks.

With this decision the cabinet implies that the banks should take almost full responsible for the value increase of Swiss frank credits, and it is the banks that should swallow the difference between the government-fixed and the actual FX-rates. But all the credit decisions were made by the individuals who took those credits therefore now they should also share the risks. The majority of the Hungarian banking sector is already in deficit due to the unrealistically high extra bank levy. By the abovementioned decree, they will lose their capital and won’t be able to pay taxes at all. Thus, the banks will not be able to lend money to businesses and private individuals. This fiat is socially unfair too, because a) it punishes the majority of the society that is not indebted and b) those who are short on their monthly payment will definitely be not able to pay off their entire debt. So the Orbán cabinet punishes the poor while helping the well-to-do who do not need governmental help, anyway.

The government has made a decision against the banking sector that makes the operation of financial institutions impossible. It is probable that people lose their trust in banks and start withdrawing their money from their accounts—it would result in nothing less but financial crisis.

There is no business development and entrepreneurship without banks. There is no democracy without proper communication and consensus building between the government and professional interest groups, e.g. financial institutions, prior to governmental decisions. What is happening now is this: there is no communication and no realistic conditions for normal credit environment. Hungary can easily get to the brink of financial crisis because of the government’s arbitrary, unjust and partial decision.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése