2011. szeptember 7., szerda

Hiteles hiteltelenség/Honest Dishonesty

Hiteles hiteltelenség

A megmentés alatt álló egészségügy már egy éve elkészült nagy terve a Semmelweis-terv. Igaz egyetlen szó sincs benne anya- és csecsemő-védelemről, de az anyák megmentője már úgysem tiltakozhat. Igaz, sok minden egyéb is homályos maradt benne, többek között az is, hogy az egészségügy szolgáltató intézményei tulajdonosi szerkezetében milyen változásokat terveznek, de nem is baj, mert úgyis naponta változnak az elképzelések, – lásd a főváros egészségügyi intézményeivel kapcsolatos fordulókat. Igaz, nem érvényes belőle a regionális ellátás-szervezés, de ez sem baj, mert már tudjuk, hogy majd a kormányhivatalok feladata lesz, és különben sincs pénz az egészségügyre – most a szuverenitási harc közben, a sport kiemelt támogatása mellett – erre nincs is lehetőség. Az egészségügyi dolgozók nem tudhatják tehát, hogy milyen jövőt szánnak az egészségügyi ellátórendszernek, de ezzel ne is törődjenek, mert készül az „életpályamodell”. A modell készül, addig is –átmenetileg -„ösztöndíjat” kínálnak a szakképzéshez az orvosoknak. Ez jó, mert akinek már van szakvizsgája és gyakorlata, az majd boldogan tanítja a rezidenseknél kevesebb bérért a „jövő orvosait”. Az orvostudományi egyetem évnyitóján köztársasági elnökünk a maga fennköltségében azt találta mondani, hogy „a magyar emberek egészségéért fáradozni biztosan felemelő érzés lesz”.

Felemelő érzéssel meg, mint tudjuk, egy „szárba szökkenő életpálya” során jó sok adag paprikás-krumpli főzhető.

Köztársasági elnökünk külföldön élő gyermekeivel tökéletesen hiteles képviselője a kormány hiteltelenségnek!


****************


Honest Dishonesty

The government’s Semmelweis Plan that is supposed to save the Hungarian health care system has been ready for a year already. Truth to be told, there is no word in it about mother and child protection, but that is all right, since the savior of mothers cannot complain anyhow. It is also true that many other areas are unclear, among them what changes does it project in the structure of ownership of health care provider institutions, but that is fine too, since the scheme changes daily – see for example all the turns made in the case of health care institutions in Budapest. It is true, the entire section about regional service administration is obsolete, but that is not a problem either, since those will be run by governmental agencies. In any case, there are no resources for health care, or at least not now, in the middle of turf battles and when the majority of funding goes to sports. Health care employees are uncertain about their future but they need not to worry: the career path model is being prepared. In the meanwhile, young doctors are offered stipends. This is great, since experienced MDs will be “happy” to teach the doctors of the future, for less pay, than a resident. Our own president, Pál Schmitt did not hesitate to declare recently at Semmelweis University’s year opening ceremony that “it will surely be an uplifting feeling for young doctors to work for the well-being of the Hungarian people”.

We all know how many mouths can be fed with an “uplifting feeling”.

The President, with his children living abroad, is without a doubt the most honest representative of the government’s dishonesty!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése